Akademiker Gençlerin Türkiye Kampı verimli geçti
Avrupa’dan 37 yüksek okul mezunu ve akademiker gencin katıldığı, UKİD tarafından organize edilen ve Paskalya Tatilinde gerçekleşen Türkiye Kampı gayet başarılı geçti.
Avrupa’dan 37 yüksek okul mezunu ve akademiker gencin katıldığı, UKİD tarafından organize edilen ve Paskalya Tatili’nde gerçekleşen Türkiye Kampı gayet başarılı geçti.
27 Mart akşamı Almanya’nın çeşitli yerlerinden Türkiye’ye gelen katılımcılar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zeytinburnu Sosyal Tesisleri‘nde ağırlandılar.
Ertesi sabah Gülhane Parkı’ndan Topkapı Sarayı’na giden gençleri, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Dr. Ahmet Haluk Dursun karşıladı ve Saray hayatından örnekler verip, şimdilerde müze olan binaların geçmişte nasıl ve ne için kullanıldığını anlattı.
Topkapı Sarayı gezisinin ardından İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ne geçildi. Burada guruba Dr. Detlev Quintern rehberlik ederken, ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerinin İslam bilim ve teknolojisinden nasıl faydalandıklarını ve önemli şairleri arasında bulunan Göthe‘nin İslam’a bakış açısı hakkında bilgi verdi.
Ardından Cafer Ağa Medresesi ziyaret edildi, Av. Şerafettin Yılmaz ve UKİD Başkanı Musa Serdar Çelebi ile sohbet toplantısı yapıldı, güncel konular üzerinde fikir alış verişinde bulunuldu.
Aynı günün akşamı Cem Vakfı’nda gidildi, sohbetten sonra Ali Rıza Uğurlu Dede’nin rehberliğinde Cem’e eşlik edildi.
29 Mart sabahı Kültür Ocağı Vakfı‘nda Dr. Tahsin Görgün’ün ‘ İslam Kültür Tarihi ve Batı’ya etkisi’ sunumu dinlendi. Aynı gün, Süleymaniye Kütüphanesinde Prof. Ahmet Suphi Fırat kütüphanenin şimdiki ve geçmişteki önemini ve kullanılışını anlattı. Diğer yurtiçi ve yurtdışı kütüphanelerle karşılaştırıp, Süleymaniye Kütüphanesi’nde her konuyla ilgili kitap bulabileceğimizi söyledi.
Kütüphane ziyaretimizin ardından Türk Edebiyat Vakfı’na geçildi. Beşir Ayvazoğlu ile tanışıldı ve mûsikî anlayışıyla birlikte kültür ve tarih sorumluluğunun önemi hakkında sohbet yapıldı. Sohbete katılan Servet Kabaklı da edebiyat dünyası hakkında bilgi verdi. Buradan Türk Ocağı’na geçildi ve gençler ‘Bilinmeyen Türkler’ konferansına katıldılar.
Bu arada Princeton Üniversitesi’nden gelen Prof. Dr. Heath Lowry Türkiye macerasını fotoğraflarla birlikte gençlerle paylaştı.
Ertesi gün otobüs ile Bilecik’e hareket eden grup, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan tarafından karşılandı. Kısa bir üniversite tanıtımından sonra tarih ve medeniyet hakkında seminer yapıldı. Üniversite kampusü gezildi ve akşam üzeri Şeyh Edebali’nin türbesine varıldı. Orada, rehberlik eden Bilecik Üniversitesi’nin tarih hocalarıyla ve doktora öğrencileriyle sohbet edildi, Osmanlı Devleti’nin kuruluşuyla ilgili sorular cevaplandırıldı.
Pazar sabahı, Prof. Dr. Azmi Özcan kahvaltı salonunda gençlerle sohbet edip soruları cevaplandırdı. Daha sonra Ertuğrul Gazi tarafından Rum mahallesine inşa edilen Kuyulu Cami’ye ve Çelebi Sultan Mehmet Cami’sine gidildi. Bu iki caminin hikayeleri heyecanla dinlendikten sonra Söğüt Ertuğrul Gazi müzesinde inceleme yapıldı. Ertuğrul Gazi’nin türbesine girip Fatiha’lar okunduktan sonra son olarak bir dağın tepesinde bulunan Dursun Fakih’in türbesine de çıktıktan sonra grup İstanbul’a döndü.
Son gün, yani 1 Nisan’da ünlü tasavvuf araştırmacısı M. Fatih Çıtlak ile Süleymaniye Cami’sine gidildi ve bu caminin detayları hakkında bilgi alındı. Ardından Yeni Kapı Mevlevihanesi’nde ‘Efendimizin Ahlakı’ üzere sohbet edildi ve semâ (mevlevi ayini) açıklanıp izah edildi.
Kamp Karagümrük’teki Cerrahi Tekkesi’ni ziyaret etmekle son buldu. Grup, ertesi gün tekrar Almanya’ya döndü. Kampa katılanlar, ‘çok doyurucu bir program oldu, bir sonraki kampı iple çekeceğiz’ şeklinde görüş belirtirken, UKİD Başkanı M. Serdar Çelebi, benzer programları yaygınlaştırarak sürdüreceklerini söyledi.