Amsterdam’da Şiir Buluşmaları Programı’na Büyük İlgi
Hollanda Türk Müzesi ve TÜRKSAV (Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı)’nca 18 Nisan Çarşamba akşamı Amsterdam’da Şiir Buluşmaları organizasyonu yapıldı. Büyük ilgi ve alaka gören Şiir Buluşmaları Hollanda’da Türkçe’nin ve Türk edebiyatının yaşatılmasına katkıda bulunmak, genç şairlerle usta şairleri buluşturmak ve genel anlamda şiir severleri biraraya getirmek gibi amaçları hedeflemekteydi.
Başkent Amsterdam’da gerçekleşen Şiir Buluşmalarına Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN, TÜRKSAV Başkanı Şair ve Yazar Yahya AKENGİN ve Edebiyatımızın “Lale Şairi” Abdullah SATOĞLU misafir konuşması olarak katıldılar. Programa UKID (Uluslararası Kalkınma İşbirliği Derneği) Avrupa koordinatörü Selahattin SAYGIN ve UKID onursal başkanı Musa Serdar ÇELEBİ de katıldı. Üç bölümden oluşan Şiir Buluşmalarıında ‘Türk Dili ve Edebiyatı’,’ Tarih ve Şiir’, ‘Türk Edebiyatında Lale’ konuları ele alındı.
Program Hollanda Türk Müzesi tarafından hazırlanan Hollanda’da Türk göçü sinevizyon gösterimiyle başladı. Salih DADAK’ın sunduğu Amsterdam Şiir Buluşmaları programı UKID (Uluslararası Kalkınma İşbirliği Derneği) Avrupa koordinatörü Selahattin SAYGIN’ın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. SAYGIN, UKID’in misyonu ve hedefleri üzerine yapmış olduğu konuşmada, “UKID’in başta Türk Dünyası olmak üzere müşterek kültürümüzün hakim olduğu Moldova’dan Moğalistan’a, Sudan’dan Filistin’e çok geniş bir coğrafyada kalkınma yardımları yapmaktadır” dedi.
Dil, Edebiyat ve Şiir konulu konuşmasıyla Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN bir sunum yaptı. Kaçalin özetle şunları söyledi: “Şiir kalabalıkları etkiler, sürükler. Aristo’dan sonra şiir bir eğitim aracı olarak kullanılmıştır. Yani mecazın çözülmesi önemlidir şiirde. Dil’in hafızada inkişaf etmesi, yeşermesi için şiir’e ihtiyaç vardır. Edirneli Necati bey hemen aklıma geliyor. Klasik Türk Edebiyatı’nın kurucu şairleri arasında yer alır. Şanı sadece onbeşinci yüzyılla sınırlı değildir Necati beyin.”
Daha sonra söz alan TÜRKSAV Başkanı Şair ve Yazar Yahya AKENGİN Tarih ve Şiir konulu bir konuşma yaptı. ‘Aşka verilmiş muhtıra’ kitabı başta olmak üzere otuz küsür esere sahip olan Yahya Akengin, kendi şiirlerinden önce Yahya Kemal’in eserlerinden örnekler verdi. Akengin, “Tarih ve şiir hep iç içe olmuştur. Bakınız Karacaoğlan örneğine. Osmanlıda vatan kaybetme kaygusu ve duygusu olmadığı için, bu kaygının şiire yansımadığını görüyoruz” dedi.
Programın ilerleyen bölümünde Edebiyatımızın “Lale Şairi” olarak da bilinen Abdullah SATOĞLU şiir severleri derin bir düşünceye sevk eden bir konuşma yaptı. Şair Satoğlu, ‘Lale, Türk ruhunun ve zevkinin sembolü olmuştur. Lale Türk zerafetinin sembolüdür, laleye harflerin cevahiri denilmiştir’ dedi. Satoğlu ayrıca lalenin Avrupa’ya Avusturya Büyükelçisi Busbecq tarafından Avrupa’ya getirildiği ve yıllar sonra Türkler’in laleyi takip ederek Avrupa’ya geldikleri söyledi.
Programın üçüncü ve son bölümünde Hollanda’daki Türk şairlerinden Hüseyin Kerim ECE, Aşık ÇAĞLARİ, Kul RIZA, Cengiz HALICI, Salim YÜKSEL, Nuri CAN kendilerine ait olan birer şiirlerini okurken Ahmet EVSEN de Almanya’da yaşayan Ozan Yusuf POLATOĞLU’nun ‘Ren kıyılarında Mehmetler’ şiirini okudu. Programa Almanya’dan şair Fikret EKİN’de katıldı.
Programa Belçika’dan katıllan Hakiki KABAKCI ise önce, Cemal SAFİ’nın da juri üyesi olduğu bir yarışmada ödül alan şiirini okuyarak, Safi’yi yad etti. Sonra kendi şiirini okudu. Ödül kazanan şiir ‘MARİFET’in ilk dörtlüğü şöyle:
Taptuk’un dergahına eğri odun sokmayın,
Yunus’un yolu gibi dü olmaktır marifet.
Nefsine direnip de Züleyha’ya bakmayan.
Yusuf’un yüzündeki göz olmaktır marifet.
Programa sazı ve sözüyle katılan Amsterdamlı Aşık ÇAĞLARİ “Boşa böbürlenme gel beri gönül” eseriyle katkıda bulundu.
Programın kapanış konuşmasını yapan UKID onursal başkanı Musa Serdar ÇELEBİ Avrupa’da şiir ve edebiyat faaliyetlerine dikkat çekti. Çelebi ‘‘Türkler bir araya gelince hep siyaset hem de Türkiye siyaseti konuşur yargı ve algısı değişmelidir’ dedi ve ‘Türkler’in birbirlerine şiir de okudukları konuşulmalı” dedi.
Türkevi Topluluğu ve UKID’in de katkılarıyla gerçekleşen Amsterdam Şiir Buluşmalarında bu tür etinliklerin sık sık yapılması, Avrupa’daki genç şairlerin eserlerinin kitaplaşması ve gelecek nesillere aktarılması önerileri yapıldı. Programa genç şairler olağanüstü bir ilgi gösterirken, programa Hollanda’daki edebiyat ve şiir çevreleri olmak üzere, Azerbaycan, Irak Türkmen, Nogay, Uygur Hollanda topluluklarının temsilcilerininde katıldığı görüldü.