Boşnak düşmanlığı bitmiyor

Boşnak düşmanlığı bitmiyor

April 28, 2020 Genel 0
Dodik’in sözcüsü Boşnaklara karşı nefret yayıyor. Bosna özerk bölgesi Sırp Cumhuriyeti (Republika Srpska- RS)’nin Boşnak düşmanlığı bir türlü bitmek bilmiyor.
SNSD sözcüsü Radovan Kovaceviç, Bosna Hersek (BH) Bakanlar Konseyi’nin IMF kredisinin tahsisine karar verememesi üzerine skandal bir şekilde tepki gösterdi.  Tüm Boşnak halkını bu başarısızlıktan sorumlu tuttu ve BH’deki diğer halklar arasında Boşnaklara karşı nefret yaratan söylemler kullandı.  Haber ajansı Srna’nın geçtiği habere göre Radovan Kovaceviç tüm Boşnakları suçlarken “Boşnaklar ilerlemek için sürekli bir engel ve Srpska’ya zarar veriyor” şeklinde konuştu.
Yorumculara göre, bugüne kadar değişik zamanlarda yaşananlardan bilindiği gibi Kovaceviç ancak kendisine öğretildiği gibi tepki veriyor, yani önceden tasarlanmış kalıplara göre bir retorik kullanıyor. “Büyük Sırbistan” siyasetinin uzun zamandır Boşnakları sürekli suçlayıcı bir dil kullanması dikkati çekiyor.  Boşnakların kasıtlı olarak diğer uluslara zarar verdiği yalanında ısrar ediliyor.  Dodik sözcüsü tarafından gösterilen bugünkü tepki, böyle bir söylemin, açık nefret söyleminin Boşnaklara karşı yayılmasının klasik bir örneği.
Bir taraftan korona salgını ile uğraşırken diğer yandan her vesile ile bölgedeki barış ve istikrarı daha da bozucu nefret söylemlerinin toplumlar arası barışa zarar verdiği ifade ediliyor. Bu bağlamda Milorad Dodik’in SNSD’si ülkedeki en büyük istikrarsızlık unsuru olmaya devam ediyor.
Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı (Savez nezavisnih socijal demokrata; veya kısaca СНСД / SNSD), Bosna Hersek’te faaliyet yürüten ayrılıkçı ve milliyetçi bir Sırp siyasi partisi. 1996 yılında Sırp Cumhuriyeti’nde Milorad Dodik önderliğinde kuruldu. Dodik günümüzde Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığının Sırp üyesi olarak görev yapmaktadır.
Başlangıçta Radovan Karadžić’in  ultra milliyetçi Sırp Demokrat Partisi’ne karşı daha ılımlı bir çizgi takip eden SNSD’nin ilk gerçek seçim başarısı 2006’da kaydedildi. Oylarının %44.95’ini alarak Sırp Cumhuriyeti Ulusal Meclisi’ndeki 83 sandalyenin 41’inin kazandı. O dönemdem bu yana parti reformcu ideolojisini kademeli olarak bıraktı Sırp millyetçiliğine sarıldı ve Sırp Cumhuriyeti’nin ayrılması yolunu benimsedi. Bu durum partinin 2012 yılında “milliyetçi ve aşırılık yanlısı” çizgisine girdiği gerekçesiyle Sosyalist Enternasyonal’den kovulmasına yol açtı. Parti, günümüzde giderek aşırılaşan ayrılıkçı ve ırkçı çizgisini sürdürüyor.
M.T.Y.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *