Erdoğan’ın Makedonya ziyareti Balkan Türkleri için önemli
– “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Makedonya ziyareti sadece Makedonya Türkleri için değil, Balkan Türkleri için de önemli bir gelişmedir”
“(Makedonya’nın FETÖ ile mücadelesi) 21 Aralık Türkçe Eğitim Günümüz münasebetiyle düzenlenen etkinliklerde başbakan (Zoran Zaev) ilk kez Fetullah Gülen grubunu FETÖ olarak nitelendirdi. Bu bakımdan hükümet olarak da artık FETÖ’yü bir terör örgütü olarak kabul ettiğini görmekteyiz”
ÜSKÜP – Makedonya’daki Türk Hareket Partisi (THP) Genel Başkanı ve Milletvekili Enes İbrahim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Makedonya’yı ziyaret etmesinin sadece buradaki Türkler için değil, tüm Balkan Türkleri için önemli bir gelişme olacağını belirtti.
İbrahim, yaptığı açıklamada, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin yanı sıra ikili ilişkiler, Makedonya’daki Türklerin sorunları ve FETÖ ile mücadele hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Makedonya Başbakanı Zoran Zaev başkanlığındaki heyetin geçen ay Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatan İbrahim, buradaki üst düzey temasların olumlu bir hava içinde geçtiğini bildirdi.
İbrahim, Türkiye’nin, Makedonya’nın en önemli stratejik ortaklarından biri olduğunun altını çizerek, özellikle NATO ve AB üyelikleri sürecinde Makedonya’ya verdiği destek için Türk hükümetine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ettiklerini aktardı.
Türkiye’nin karşılıksız desteğinin her zaman devam ettiğini vurgulayan İbrahim, bu ay içinde Makedonya Savunma Bakanı Radmila Şekerinska’nın, nisan ayında da Meclis Başkanı Talat Caferi’nin Türkiye’yi ziyaret etmesinin beklendiğini ifade etti.
İbrahim, neredeyse ayda bir düzenlenen bu resmi ziyaretlerin, Makedonya ile Türkiye’nin birbirine ne kadar yakın olduğunun göstergesi olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin, Makedonya’yı anayasal ismi “Makedonya Cumhuriyeti” olarak tanıyan ilk ülke olduğunu ve bağımsızlığından beri Makedonya’ya büyük destek verdiğini hatırlatan İbrahim, ikili ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi noktasında da ciddi gelişmeler olduğuna dikkati çekti.
İbrahim, iki ülke arasındaki Karma Ekonomi Komisyonunun 2008 yılından beri aktif olmadığını Türkiye ziyareti sırasında öğrendiklerini aktararak, bu komisyonun yeniden devreye girmesi için ön anlaşma yaptıklarını ifade etti.
Şubat ayında hem Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov’un hem de Başbakan Zaev’in Türkiye’yi ziyaret ettiğini anımsatan İbrahim, bu ziyaretlerin gerek Makedonya gerekse buradaki Türk toplumu açısından önemli olduğunun altını çizdi.
“Erdoğan’ın Makedonya ziyareti Balkan Türkleri için önemli”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Programının el vermesi halinde mayıs ayında Makedonya’ya iadeiziyarette bulunacağı” yönündeki sözlerini değerlendiren İbrahim, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Makedonya ziyareti sadece Makedonya Türkleri için değil Balkan Türkleri için de önemli bir gelişmedir. Zira komşu ülkelerimizde de ciddi anlamda bir Türk toplumu yaşamaktadır.” ifadelerini kullandı.
İbrahim, Makedonya’daki Türk toplumunun Türkiye’de yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek, “Yıllardan beri zaten sevincimiz bir hüznümüz bir. Bu bakımdan Makedonya Türk toplumu, Türkiye ile iç içedir. İki ülke arasında iş birliği en üst safhaya geldiği takdirde, Makedonya ve Türkiye de iç içe, birlikte daha da büyük başarılara imza atacaktır.” dedi.
Terörle mücadele konusunda da iki ülke arasında iş birliği olduğunu dile getiren İbrahim, iki ülkenin de teröre karşı ortak bir duruş sergilediğinin altını çizdi.
Makedonya Türk toplumunun sorunları
Makedonya’daki Türklerin yaşadıkları sorunlara değinen İbrahim, son 10 yılda devlet bütçesinden büyük rakamlar harcanmasına rağmen ülkedeki Türk toplumu, Türk köyleri ve Türklerin yoğun yaşadığı bölgelerde hala ciddi sıkıntılar olduğunu hatırlattı.
İbrahim, Türklerin ülkenin bazı kesimlerinde “hala 13. yüzyıl şartlarında yaşadığını” savunarak, bu sorunların çözümü için ciddi bir mücadele yürüttüklerini vurguladı.
Türk nüfusun yaşadığı bölgelerdeki altyapı sorunlarının yanı sıra diğer bir önemli meselenin Türkçe eğitim olduğunu bildiren İbrahim, geçmişte Kırçova’da Türkçe eğitim konusunda sıkıntılar yaşandığını ancak ortaklaşa çalışarak bu sorunların çözüldüğünü aktardı.
İbrahim, birçok Türk köyünde ve Türkçe eğitimi görülen okullarda 35-40 öğrencinin aynı sınıfta ders aldığını belirterek, birçok bölgede ikinci bir sınıf açılması için mücadele ettiklerini ve başarılı olduklarını kaydetti.
Makedonya’daki 10 şirketten 4’ü Türk
Makedonya’ya Türk yatırımcılar getirilmesi yönündeki çalışmalara da değinen İbrahim, son 10 yıla bakıldığında ülkede yeterince Türk yatırımcı bulunmadığını, yapılan yeni düzenlemelerle dış yatırımcılara farklı teşvikler sunulduğunu ifade etti.
İbrahim, Makedonya’nın gelecekte ciddi bir yatırım cenneti olmasını ümit ettiklerini belirterek, “Makedonya’da yatırım yapmış ve yapacak 10 şirketten 4’ünün Türk şirketi olduğunu söyleyebilirim.” dedi.
Makedonya’nın hala “güvenli ülke” statüsüne sahip olmadığını ve öncelikle bunu kazanması gerektiğini vurgulayan İbrahim, en kısa zamanda NATO’ya üye olunmasıyla dış yatırımcılara daha fazla imkanlar sunulacağını söyledi.
Başbakan Zaev ilk kez “FETÖ” dedi
Cumhurbaşkanı İvanov ve Başbakan Zaev’in Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelede Türkiye’ye desteklerini ifade ettiklerini hatırlatan İbrahim, bizzat kendisinin de FETÖ ile ciddi bir mücadele içinde olduğunu söyledi.
Parti olarak da FETÖ konusundaki duruşlarının çok net olduğunu kaydeden İbrahim, eski hükümet döneminde ise Makedonya’daki FETÖ yapılanmasına karşı mücadelede yeterince çalışılmadığını savundu.
İbrahim, en önemli misyonlarının öncelikle FETÖ’nün ne olduğunu hükümeti oluşturan siyasi partilere anlatmak olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hükümeti oluşturan partilere FETÖ’nün ne kadar tehlikeli olduğunu, Türkiye’de neler yaptığını, nasıl darbe girişiminde bulunduğunu anlatmak biraz zaman sürdü. Nitekim, 21 Aralık Türkçe Eğitim Günümüz münasebetiyle düzenlenen etkinliklerde Başbakan ilk kez Fetullah Gülen grubunu FETÖ olarak nitelendirdi. Bu bakımdan hükümet olarak da artık FETÖ’yü bir terör örgütü olarak kabul ettiğini görmekteyiz. FETÖ ile mücadele hala devam etmektedir. Makedonya’daki anayasa, yasa ve uluslararası anlaşmalar doğrultusunda da FETÖ ile mücadele verilmektedir.”
“Maarif Vakfı ciddi sorumluluk üstlenmiştir”
Türkiye Maarif Vakfının (TMV) Makedonya’daki çalışmalarını değerlendiren İbrahim, gelecek eğitim-öğretim yılı itibarıyla Maarif okullarının açılmasının gündemde olduğunu kaydetti.
İbrahim, Maarif okullarının faaliyete geçmesiyle gerçek anlamda bir Türk okulu açılacağını vurgulayarak, “Diğer taraftan FETÖ’nün okullarının da gittikçe çökeceğini ümit ediyoruz çünkü Makedonya Türklerinin, Makedonya’nın ve genel olarak Balkanların Türk kolejlerine ihtiyaç vardır. Türk koleji derken, eğitim dilinin Türkçe olması gerektiğini düşünmekteyiz. Maarif Vakfının önümüzdeki dönemde önemli çalışmaları olacaktır. Ciddi bir sorumluluğu, Maarif Vakfı üstlenmiştir.” diye konuştu.
İbrahim, TSK’nin Zeytin Dalı Harekatı’nın başarılı bir şekilde tamamlanması, bölgedeki vatandaşların kendi bölgelerine dönmesi ve Türkiye sınırında terör kampları yerine huzur kapları kurulması temennisinde de bulundu.
(AA) Furkan Abdula