Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Arnavutluk’ta

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Arnavutluk’ta

Mart 28, 2017 Avrupa 0

Çelik, Türkiye-Arnavutluk Tarım İş Forumu’na katıldı, Arnavutluk Tarım, Kırsal Gelişim ve Su Yönetimi Bakanı Panariti ile görüştü.

Başkent Tiran’daki temasları kapsamında, Türkiye-Arnavutluk Tarım İş Forumu’na katılan Çelik, burada yaptığı konuşmada, iki ülkenin yüzlerce yıllık ortak geçmişe, köklü ve güçlü ilişkilere sahip olduğunu söyledi.

Çelik, iki ülke arasındaki siyasi, askeri, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin her geçen gün geliştiğini belirterek, Arnavutluk doğumlu Sedefkar Mehmet Ağa’nın mimarlığını yaptığı İstanbul’daki Sultanahmet Camisi ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Tiran’da yaptırılan Namazgah Camisi’nin Türk-Arnavut kardeşliğinin birer nişanesi olarak asırlar boyunca ayakta durmasını temenni etti.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani’nin geçen aralık ayında Türkiye’ye yaptığı ziyareti anımsatan Çelik, “Cumhurbaşkanlarımızın Ankara’daki görüşmelerinde, tarım alanında iş birliğinin geliştirmesi talimatı bizlere verilmişti. Hemen teknik ekiplerimiz bir araya geldiler ve yoğun bir çalışma gerçekleştirerek bugün itibarıyla 2017-2018 yılları arasında yapacağımız çalışmaların yol haritasını belirlediler. Bu çalışmalar bir takvime bağlandı. Değerli mevkidaşım bakanla da bu sürecin takipçisi olacağız.” diye konuştu.

Çelik, tarımın iki ülke arasındaki dış ticaret hacminde yüzde 11 seviyesinde olmasının yetersiz olduğunu kaydederek, iki ülke cumhurbaşkanlarının dış ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılması hedefini ortaya koyduklarını hatırlattı.

Türkiye’nin bugün, 192 ülkeye bin 681 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir ülke olduğuna işaret eden Çelik, gelecek ay Antalya’da 54 Afrika ülkesinden tarım bakanları ve iş adamlarının da katılımıyla bakanlar toplantısı ve tarım iş forumu düzenleyeceklerini aktardı.

Türkiye bölgesinde “güvenli bir liman”

Bakan Çelik, bölgesinde adeta “güvenli bir liman” olan Türkiye’nin, 3 milyon tarımsal işletme, 5 milyon tarımda istihdam, 24 milyon hektar tarım arazisi, 60 milyar dolar tarımsal hasıla ve 17 milyar dolar tarımsal ihracat ile Avrupa’nın en büyük tarımsal gücü haline geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bir taraftan 80 milyon vatandaşımıza tarımsal ürünleri arz ediyoruz, bir taraftan 3 milyon sığınmacı var. Arnavutluk’un nüfusu kadar bizde şu an sığınmacı var. Diğer taraftan da 30 milyonları aşan turiste hizmet sunuyoruz. Biz ortak kültürümüz gereği hep mazlumun yanında olmuşuz, mazlumla soframızı, yemeğimizi paylaşmışız. Bu vesileyle, sözde medeni olan Avrupa Birliği ülkeleri sığınmacılara kapıları kapatırken, aciz, çaresiz ve sularda boğulma ile karşı karşıya olan insanlara kapıları kapatırken, teröristlere sonuna kadar kapılarını aralamışlardır.”

Arnavutluk Tarım, Kırsal Gelişim ve Su Yönetimi Bakanı Edmon Panariti de bugünkü tarım iş forumunun iki ülke arasındaki arasındaki ilişkilerin daha ileri taşınmasına yardımcı olacağını söyledi.

Siyasetçiler olarak, dostluk havasını en iyi şekilde değerlendirip, ticari ilişkileri de geliştirmeleri gerektiğini kaydeden Panariti, özellikle tarım alanındaki ilişkilerin ilerletilmesi için ortak zorluklarla mücadele etmeleri gerektiğini ifade etti.

 Tarım alanında iş birliği anlaşması ve eylem planı imzalandı

Bu arada, Türkiye-Arnavutluk Tarım İş Forumu’nun ardından bir araya gelen Çelik ile Panariti, tarım alanında iş birliği anlaşması ve iki yıllık eylem planını da imzaladı.

Ortak basın toplantısında konuşan Çelik, Türkiye’nin halk oylaması arifesinde olmasına rağmen dostlarının davetini geri çeviremeyerek Tiran’a geldiklerini ve Türkiye’den 70 civarında iş adamıyla iki ülkenin potansiyellerini değerlendirdiklerini aktardı.

Çelik, Türkiye’nin terörle mücadelesine de değinerek, şunları ifade etti:

“Türkiye bir şey söylüyor. Terörün Avrupalısı, terörün doğulusu, batılısı, güneylisi ya da kuzeylisi olmaz. Terörist, teröristtir. Dostlarımız ne yapıyorlar? Teröristler arasında ayrım yapıyorlar. DEAŞ terörist. Peki kime göre? Amerika’ya göre terörist, Avrupa’ya göre terörist, dünyaya göre terörist. Türkiye’de binlerce askeri şehit eden PKK terörist değil mi? Çünkü o, Türkiye’nin üzerinde hedefleri olan bir terör örgütü. Avrupa diyor ki ‘bana zararı yok size zararı var, bana göre terörist değil’ diyor. O zaman Türkiye’nin de şunu demesi gerekiyor. ‘Size zararı olan terörist bizi ilgilendirmez’ dememiz gerekiyor. Biz onu demiyoruz. Nerede terörist varsa Türkiye’nin en uzağında da olsa terördür o ve hep birlikte karşı durmamız lazım. Bu konuda çok müthiş bir bilgi kirliliği oluşturarak teröristleri himaye eden, onları kamufle eden bir anlayışın hakim olduğunu bilmenizi istiyorum. Suriye’de bunları (DEAŞ) bulundukları yerlerden çıkaran ve etkisiz hale getiren tek ülke Türkiye’dir.”

Panariti de imzalanan anlaşmanın, tarım alanındaki ilişkilerin gelişimine doğrudan katkı sağlayacağını belirterek, ikili görüşmede ayrıca, Arnavutluk için stratejik öneme sahip balıkçılık sektöründe Türk yatırımcıların ülkeye getirilmesi konusunu da ele aldıklarını sözlerine ekledi.

(AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir