Türkiye-Arnavutluk ekonomik ilişkileri masaya yatırıldı

‘Türkiye-Arnavutluk Ekonomik İlişkileri Nasıl Gelişir’ konulu toplantı Tiran’da 3-5 Kasım tarihleri arasında yapıldı.

Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği – UKİD ile İktisadi Araştırmalar Vakfı –İAV tarafından düzenlenen, Tiran’daki Vitrina Üniversitesi ile birlikte organize edilen ‘Türkiye Arnavutluk Ekonomik İlişkileri Nasıl Geliştirilir?’ konulu sempozyum 4 Kasım günü Tiran’da gerçekleştirildi. TİKA tarafından da desteklenen program çerçevesinde, 3 Kasım ve 5 Kasım tarihlerinde de çeşitli görüşme ve ziyaretler yapıldı. Değişik kurum, kuruluş ve işletmelere gidilerek bilgi alışverişinde bulunuldu.

UKİD ve İAV tarafından düzenlenecek 6 Balkan ülkesinin Türkiye ile ekonomik ilişkilerini arttırmaya yönelik sempozyumlar dizisinin ilki büyük bir katılımla yapıldı. Türkiye’den 25 kadar akademisyen, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve işadamının iştirak ettiği sempozyuma, Arnavutluk’tan Türk ve Arnavut resmi temsilcileri dışında, akademisyenler, işadamları STK temsilcileri ve öğrenciler katıldılar.

Sempozyumdan bir gün önce Türkiye’den Arnavutluk’a giden heyet, başta ünlü Berat kalesi olmak üzere önemli tarihi ve turistik bölgeleri gezdi. Buralarda, Arnavutluk tarihi ve Türk-Arnavut ilişkileri hakkında bilgi alındı. Pazar akşamı özel Turgut Özal Koleji’nde onurlarına verilen yemeğe katılan heyet burada, iki ülkenin sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik münasebetleri hakkında bilgi alışverişi yaptı.

4 Aralık’taki sempozyuma 200 civarında davetli katıldı. Takdimini, Tiran’daki Alsar Vakfı’nın başkanı ve etkinliğin destekleyicilerinden Mehdi Gurra’nın yaptığı program selamlama konuşmalarıyla başladı. İAV Başkanı Prof. Dr. Ahmet İncekara, UKİD Genel Müdürü Şefik Kantar, Vitrinya Üniversitesi Rektörü Edmond Vlashaj, Tiran Ticaret Odası Başkanı Nikolin Jaka, T.C. Tiran Büyükelçiliği’nden Bengül Tetik ile Hazine ve Dış Ticaret Müsteşar Muavini Cavit Dağdaş yaptıkları konuşmalarda Türkiye-Arnavutluk Ekonomik İlişkileri’nin istenilen düzeyde olmadığına dikkat çekerek, sempozyumun bu konuda somut adımlar atılmasına vesile olması temennilerini dile getirdiler.

 

 

Beykent Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sudi Apak yönetimindeki sunum bölümünde, TOBB Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Adem Şahin ‘Türkiye’nin Ekonomik Profili’, Vitrinya Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fehi Kurti ise ‘Arnavutluğun Ekonomik Profili’ konularında katılımcılara bilgi verdiler.

Sempozyumun öğleden sonraki bölümünde ise, Epoka Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Güngör Turan yönetiminde ‘Türkiye-Almanya Ekonomik İlişkileri Nasıl Geliştirilir?’ konulu panel yapıldı. Panele konuşmacı olarak Türkiye Konsolosluğundan Muharrem Can, Uluslararası Yatırımlar Müdürü Albana Laknori, TİKA Tiran Temsilcisi Prof. Dr. Birol Çetin, Vitrina Üniversitesi Ekonomi bölümü öğretim üyelerinden Prof. As. Olda Cico, Arnavutluk’ta faaliyet gösteren önemli Türk enerji firmalarından Kürüm’den Dr. Zeki Kaya ile Arnavut iş adamı Filip Gjoka katıldılar.

Konuşmacılar, Türkiye-Arnavutluk ekonomik ilişkilerinin gelişmesinin önündeki engelleri, her iki ülkece alınması gereken tedbirleri, piyasadaki tehdit ve avantajları dile getirirken, ilişkilerin artması için herkesin üzerine düşen ödevler olduğunu vurguladılar.

Sempozyumun soru-cevap kısmında daha ziyade Türkiye’den gelen iş adamı ve akademisyenlerin reel sektörler hakkındaki soruları cevaplandırıldı, yatırım yapmak isteyenleri Arnavutluk’ta bekleyen kolaylıklar ve zorluklar üzerinde duruldu.

Türkiye ve Arnavutluk’tan programa katılanların ortak görüşü, yararlı bir faaliyet olduğu, devamının getirilmesi ve ilişkilerin geliştirilmesinde iki tarafça ısrarlı olunması şeklinde oldu.

Programa Türkiye’den katılanlar, etkinlik çerçevesinde Filipi Company, Business Primalat, Omega Pharma, İnsifa Company, ve Qekajaj Company firmalarını ve Vitrina Üniversitesi’ni de ziyaret ederek bilgi aldılar.

tr_TRTürkçe