Bosna Hersek’te “Tercihim Türkçe” projesi kapsamında Bosna Hersekli öğrencilere eğitim araç gereci sağlayacak 1 milyon dolar değerindeki protokol imzalandı.
Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliğinde gerçekleşen törene, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberovic, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Bosna Hersek Kantonu eğitim bakanları ve davetliler katıldı.
Erdem, burada yaptığı konuşmada, beş kantonda seçmeli ders olarak okutulan Türkçe derslerinde başarılı olmuş öğrencileri ve okulları ödüllendirmek adına toplanan eğitim malzemelerini dağıtmak üzere burada bulunduklarını anımsattı.
İstanbul’daki 85 okulun Bosna Hersek kantonlarındaki okullarla kardeş okul olduğunu anlatan Erdem, bugün İstanbul’daki kardeş okullardan toplanıp gönderilen okul tahtaları, elektronik tahtalar ve birçok eğitim araç gerecini, Bosna Hersekli öğrencilere getirdiklerini belirtti.
Türkiye’de Boşnakça seçmeli ders olarak okutulacak
2017 yılında Türkiye’de Boşnakçanın seçmeli ders olarak okutulacağı müjdesini de veren Erdem, “Türkiye ve Bosna Hersek’in çok güçlü tarihi, dostluk, akrabalık bağları var. Bunlar çok daha ileri seviyelere artarak devam edecektir.” dedi.
Ateş ise özellikle Türk halkı ile Boşnak halkını bir araya getirecek projeler gerçekleştirdiklerini ve bunlardan bir tanesinin de 2011 yılından beri gerçekleştirilen “Tercihim Türkçe” projesi olduğunu anlatarak, “Bugün İstanbul İl Milli Eğitimin katkılarıyla yaklaşık 1 milyon dolar tutarındaki eğitim malzemesi de okullara dağıtılmak üzere Bosna Hersek’e ulaştırılmış oldu.” ifadelerini kullandı.
İmzalanan protokolle akıllı tahtalardan, farklı malzemelere bir çok araç gerecin Bosna Hersek’teki öğrencilere ulaşacağını belirten Ateş, “Yunus Emre Enstitüsü vasıtasıyla benzer projeleri de gelecekte gene Bosna Hersek’te uygulayacağız.” şeklinde konuştu.
“Özellikle eğitim alanında uzun vadeli yatırımlara ihtiyacımız var”
Dilberovic de Bosna Hersek’teki savaş yıllarından itibaren ellerinden gelen her şeyi veren Müslüman Türk halkına teşekkür ettiklerini belirterek, “Hala kendimize gelmeye çalışıyoruz ama bu ülkemizde yavaş ilerleyen bir süreç. Türkiye’den gelen mali ve diğer her türlü destekle beraber biz kendimize gelemeye çalışıyoruz. Özellikle eğitim alanında uzun vadeli yatırımlara ihtiyacımız var.” dedi.
Erginay ise Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkilerin farklı alanlarda çok iyi düzeyde ilerlediğine işaret ederek, “Birbirimizin lisanını öğrenme, birbirimizin kültürünü daha yakından tanıma, görme, yaşama ihtiyacı gayet doğaldır. Bu yakın ilişkilere bir altyapı oluşturmak bizlerin görevi. Son yıllarda Yunus Emre Enstitüsü aracığıyla yaptığımız faaliyetler de bunun en güzel sembolüdür, göstergesidir.”ifadelerini kullandı.
Türk dilini iyi öğrenmiş öğrencilerin istihdam şansının büyük ölçüde arttığını dile getiren Erginay, “Kardeş Okul Projesi olsun, Türkçe Sınıfı Projesi olsun, bu gibi projelerle de öğrencileri Türkçe’ye teşvik ediyoruz ve onları Türkçe ile buluşturmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Türkçe öğrenen Bosna Hersekli öğrenciler ve Türkiye’deki arkadaşları ile beraber yeni bir köprü oluşturuyoruz aramızda. Dostluğumuzu daha da pekiştiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Protokol kapsamında, ilk etapta Bosna Hersek’teki kardeş okulların temsilcilerine 150 akıllı tahta, 300 projeksiyon aleti, 500 beyaz tahta ve çeşitli hediyeler teslim edilecek.